Bokstherapie combineert de fysieke en mentale voordelen van boksen met therapeutische begeleiding en interventies. Het biedt een toegankelijke, laagdrempelige en effectieve behandeling voor mensen die wachten op geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Bokstherapie kan helpen bij het reguleren van emoties, verminderen van stress, verbeteren van zelfvertrouwen, en het bieden van een fysieke uitlaatklep voor spanningen en frustraties. Door de directe toepassing van zowel lichamelijke als mentale technieken kan het wachtlijsten verkorten en cliënten sneller verlichting bieden.
Bokstherapie is geschikt voor mensen die kampen met uiteenlopende psychische klachten, zoals:
Angststoornissen, Depressie, Burn-out en stressgerelateerde klachten, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Gedragsproblemen, zoals impulsiviteit en agressieregulatie
De methode is met name effectief voor mensen die gebaat zijn bij een actieve en praktische benadering van hun klachten.
Doelen van de Bokstherapie
Emotionele regulatie: Bokstherapie biedt een veilige manier om emoties zoals frustratie, boosheid en angst te uiten en te verwerken.
Stressvermindering: Door middel van intensieve lichaamsbeweging helpt bokstherapie om stresshormonen zoals cortisol te verlagen.
Versterken van zelfvertrouwen: Door fysieke uitdagingen aan te gaan en vaardigheden te ontwikkelen, neemt het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van cliënten toe.
Verbeteren van impulscontrole: Bokstherapie leert cliënten hoe ze controle kunnen uitoefenen over hun lichamelijke en emotionele reacties in stressvolle situaties.
Bevorderen van lichamelijk en geestelijk welzijn: Fysieke activiteit stimuleert de aanmaak van endorfines, wat het algehele welzijn en humeur verbetert.